Välkommen till Dahlbergsgården
Dahlbergsgården År 1826 byggde Jakob Johansson och hans hustru hus nummer två i byn Bastutjärn. Denna gård kom att börja kallas för Dahlbergsgården, och beboddes fram till 1979. 1985 öppnades gården för allmänheten, då stiftelsen Dahlbergsgården bildades. Allt har bevarats som det var tidigare, och alla föremål har använts på gården. En stor del av dem har också tillverkats på gården. Allt från jaktfällor och timringsverktyg till separatorer och en gammal vävstol finns att beskåda.
Dahlbergsgården är alltså inte som ett museum i vanlig bemärkelse, den gamla atmosfären finns kvar och det känns som om husfolket bara gått ut ur huset för ett ögonblick. Gården visar levande hur verkligheten tedde sig för de fyra generationer som levde och verkade på gården.
Många kommer till Dahlbergsgården för att höra historierna om den på sin tid välkände och omtyckte Norsjöprofilen Moses Dahlberg (1863 - 1955). Han var väldigt mångkunnig, inom t.ex. djurläkekonst och botanik, trots att hans skolgång knappast kan ha varit särskild lång. Hans redskap för läkekonst, såväl till människor som till djur, finns att tittas på.
En av de stora sevärdheterna i huset är den gamla piporgeln från 1879. Den byggdes av den 21-årige Petter Alm och det var hans första egna orgelbygge. Förutom att orgeln är vacker att se på är den fullt spelbar och har ett vackert ljud. Naturligtvis får du provspela om du vill!
Besök Dahlbergsgården! Kliv bakåt i tiden och spendera en stund i en lugn och avkopplande miljö. Ta ett fika i fru Heddas gamla kök, eller sitt ute och beundra den vackra utsikten. Besöker du Dahlbergsgården får du en inblick i gångna tider, du kommer inte att ångra ditt besök! Länsstyrelsen byggnadsminnesförklarade Dahlbergsgården den 17 mars 2003!